راههای زیادی برای زیباتر کردن خانه وجود دارد که یکی از آنها ایجاد نور است. زاویه تابش و رنگ نور در زمان شب و حتی در روز در زیباتر شدن دکوراسیون خانه تاثیر زیادی دارد. در این مطلب قصد داریم در مورد ترفندهایی که به استفاده از دیوارها برای نورپردازی بهتر فضای اتاقها صحبت کنیم.
نورپردازی سقف خانه و دیوارها فقط برای تأمین نور خانه نیست و دلایل زیادی وجود دارد که این روزها روی آن تاکید زیادی میشود. از جمله دلایلی که باعث میشود نورپردازی دیوار خانه اهمیت داشته باشد باید به موارد زیر اشاره کنیم:
- ایجاد نور برای زیباتر شدن تزئینات و اکسسوریهای خانه
- ایجاد یک گوشه دنج برای مطالعه و یا کارهای شخصی
- ایجاد محیطی گرم و دلپذیر با نور غیرمستقیم روی دیوارها
- تنظیم روشنایی محیط خانه با کمک نورپردازی دیوارها
انجام میشود. البته باید بین چراغهای دیواری، نورپردازی سقفی و سایر عناصر روشنایی در خانه هماهنگی ایجاد کنید. این روزها از لامپهای LED برای نورپردازی قسمتهای مختلف خانه از جمله دیوارها استفاده میشود که از نظر تأمین نور، کارآمدتر هستند و مصرف برق آنها کمتر است.
اصول نورپردازی دیوار برای طراحی داخلی مدرن
اگر میخواهید فضای خانه شما مدرنتر شود و به نورپردازی به عنوان یک فاکتور مهم توجه دارید، باید اصول زیر را در نظر داشته باشید:
- تأمین نور یا تزئین محیط؟ اگر میخواهید دیوارهای اتاق را نورپردازی کنید، به دلیل وجود منبع نور در سقف ضرورتی وجود ندارد که به چراغهای روی دیوار به عنوان منبع اصلی تأمین نور نگاه کنید.
- انتخاب تعداد چراغها برحسب مکان و نیاز دیوار: اگر نورپردازی دیوار برای محیط باز مثل حیاط و باغ انجام میشود، به دلیل اینکه نور پخش میشود، باید تعداد چراغها را اضافه کنید که بنا بر اندازه دیوار مشخص میشود. نورپردازی دیواری تک برای اتاقها و سالن مناسبترند.
- برای تنظیم نور در یک مکان میتوانید از نور پردازی دیواری نقطهای (wall spot light) استفاده کنید.
- برای راهروهای باریک و نزدیک به محل نصب نور میتوانید از نورپردازی های دیواری همتراز (flush wall light) استفاده کنید. این نوع نورپردازی نور زیادی ایجاد نمیکند اما برای محیطهای کوچک مناسب است.
- فاصله چراغ دیواری از سطح زمین باید 152-170 سانتیمتر باشد و برای زمانی که چندین چراغ در کنار هم قرار میگیرد، فاصله بین آنها 250 تا 300 سانتیمتر باشد.
تکنیکهای نورپردازی دیوار: چگونه به دیوارها زندگی ببخشیم؟
اگرچه بیشتر بیشتر افراد فکر میکنند باید نور از قسمت سقف خانه بتابد تا وسایل به خوبی دیده شوند، اما این روزها نورپردازی به اشکال مختلفی انجام میشود که یکی از آنها روی دیوارهاست تا چشمانداز زیباتری در محیط ایجاد کند. از این فرصت میتوانید برای شخصیسازی اتاقهای خود ایجاد کنید.
حالا چراغهایی با دیمرهای یکپارچه و امکان کنترل از راه دور نیز وجود دارد که بدون نصب کلید روی دیوار به راحتی میتوانید آنها را روشن/خاموش کنید. اگر در طراحی نورپردازی دیواری موفق عمل کنید و به طرحهای منحصر به فرد و ایدههای جدید توجه داشته باشید، میتوانید فضایی شیکتر را در هر یک از اتاقها ایجاد کنید.
نورپردازی دیوار میتواند برای هر قسمتی از خانه از جمله اتاق خواب، نشیمن و یا پذیرایی استفاده شود. اگر به طراحی اتاق خواب نئوکلاسیک فکر میکنید این روش نورپردازی میتواند بهترین انتخاب باشد. آشپزخانه تنها جایی است که به دلیل اشغال شدن دیوارها با کابینتها، نصب چراغ دیواری کمی دشوار میشود.
ایدههای خلاقانه برای نورپردازی دیوار
اما برای اینکه محیط خانه خود را با نورپردازی روی دیوارها زیباتر کنید، لازم است به نکات زیر دقت داشته باشید:
با نورپردازی دیوار سایه ایجاد کنید
شما میتوانید با استفاده از پرتوهای نور لامپهای دیواری سایههای جالبی را در اتاق ایجاد کنید. انواع چراغهای دکوراتیو که برای نصب روی دیوار ساخته میشوند، میتوانند در عین حال که مقدار کمی نور برای اتاق تأمین کنند، روی دیوار سایه نیز ایجاد کنند که زیبایی بیشتری را پدید میآورند. اگر اشیای تزئینی مثل مجسمه یا گلدان را در زیر نور لامپهای دیواری قرار دهید، سایه جذابتری را ایجاد میکند.
از لامپ دیواری قابل تنظیم استفاده کنید
حالا در بازار محصولاتی وجود دارد که به راحتی قابل تنظیم هستند و میتوانید نور آنها را بچرخانید و به جهات مختلف حرکت دهید. همچنین زیاد کردن نور و یا تغییر رنگ نور از دیگر قابلیتهای برخی از انواع چراغهای دیواری است. میتوانید برای اتاقهای بزرگتر مثل نشیمن یا قسمت پذیرایی خانه از لامپهایی با قابلیت تغییر جهت نور استفاده کنید تا براساس وسایلی که در اتاق قرار میگیرد، جهت نور را تغییر دهید.
از چراغهای دیواری به عنوان جداکننده اتاق استفاده کنید
شاید تعجب کنید اما نورپردازی با چراغ دیواری میتواند برای جداسازی فضا هم کاربرد داشته باشد. برای مثال وقتی نشیمن بزرگ دارید و میخواهید بخشی از آن را برای اتاق مطالعه یا حتی اتاق پذیرایی اختصاص دهید، میتوانید از چراغهای دیواری استفاده کنید تا یک مرز بصری ایجاد شود و بدون اینکه پارتیشن استفاده کنید یا دیوار بکشید، محیط به چند قسمت تقسیم شود. با توجه به اینکه چیدمان آپارتمان نقلی کمی دشوار است و استفاده از جداکنندهها باعث اشغال فضای زیادی میشود، نورپردازی دیواری بهترین راه برای ایجاد فضای مجزاست.
نورپردازی دیوارها را با آینهها ترکیب کنید
اگر چراغهای دیواری را در کنار آینهها قرار دهید تا انعکاس نور از طریق آینهها به اطراف بتابد، باعث زیبایی و روشنایی بیشتری در محیط اتاقها شود. همچنین نوری که از آینه میتابد، باعث روشنایی یکنواخت در فضای اتاق میشود. البته شما باید آینهها را در مقابل چراغهای دیواری قرار دهید تا نور چراغ در آینهها بتابد و بعد از انعکاس از آینه، فضای خانه را در بر بگیرد.
از لامپهای دیواری کم نور استفاده کنید
نورپردازی دیواری برای روشن کردن کامل فضا نیست و بیشتر برای دکوراتیو و زیبایی اجرا میشود. از سوی دیگر لامپهای کم نور این امکان را به شما میدهند که گوشههای دنج و آرام بسازید. برای مثال اگر بخواهید شبها در گوشهای از اتاق نشیمن مطالعه کنید، میتوانید فقط همان قسمت را با کمک نورپردازی دیواری روشن کنید تا در ساعات پایان شب، محیطی دنج و آرام برای مطالعه داشته باشید.
راهنمای جامع نورپردازی دیوار برای منزل و محل کار
اگر میخواهید با استفاده از چراغهای دیواری محیط خانه خود را تزئین کنید، نکات زیر را در نظر داشته باشید:
از چند لامپ دیواری استفاده کنید
به جای اینکه فقط یک چراغ یا لامپ روی دیوار نصب کنید، چندین چراغ را در یک ردیف دیوار بچینید تا جلوه بصری چشمگیری را ایجاد کند و باعث روشنایی یکنواخت در اتاق شود. چراغ دیواری نمیتواند مثل چراغهای سقفی نور کاملی را ایجاد کند و نور آن تا 75 درصد کاهش مییابد. به همین دلیل باید تعداد لامپها را بیشتر کنید.
استفاده از نورمخفی برای دیوار بدون تزئینات
نورمخفی و نصب ریسه در داخل دیوار برای تأمین روشنایی شب، یکی از راهکارهایی است که میتوانید در دکور خانه خود ایجاد کنید. اما نورمخفی زمانی کاربرد دارد که دیوار بدون استفاده باشد و فقط بخواهید از آن استفاده تزئینی داشته باشید.
اگر در مقابل دیوار میز و صندلیهای غذاخوری را قرار میدهید، نورمخفی باید به اندازه 150 سانتیمتر از زمین فاصله داشته باشد و آن را به نحوی طراحی کنید که روشنایی کافی برای روی میز را ایجاد کند. برای سایر وسایل خانه باید به ارتفاع آنها و فاصله نور تا کف خانه توجه کنید.
بهترین روشها برای نورپردازی دیوار در دکوراسیون داخلی
انواع و اقسام چراغهای دیواری برای ایجاد روشنایی روی دیوار وجود دارد. اگرچه این روزها لامپهای LED و لامپ فیلامنتی محبوبیت زیادی پیدا کردهاند و حتی از روش نصب ریسه و نور مخفی برای ایجاد نور روی دیوار استفاده میشود، اما نصب چراغ به دلیل نمای این وسایل میتواند یکی از بهترین روشها باشد.
انواع مختلفی از چراغهای دیواری وجود دارد که میتوانید با توجه به سبک دکوراسیون داخلی خانه خود یکی از آنها را انتخاب کنید. این چراغها عبارتند از:
چراغ دیوار
چراغ دیواری که در فروشگاههای عرضه لوازم الکتریکی یافت میشود، با طرحهای متنوعی هستند که بتوانید متناسب با محیط و فضای خانه یا محل کار خود انتخاب کنید. برای مثال باید به انواع دیوارکوب اشاره کنیم که به صورت یک لامپ تک دیواری با طرحی شبیه به شمعدان روی دیوار قرار میگیرند. همچنین چراغهایی که شباهت زیادی به فانوس دارند و به تأمین نور محیط کمک میکنند.
چراغ دیواری چوبی
این چراغها حس نوستالژی ایجاد میکنند و این روزها در دکوراسیون سبک نئوکلاسیک، کلاسیک و مینیمال از چراغهای دیواری چوبی استفاده میشود. تابش نور ملایم از این چراغها میتواند فضایی آرام و دلنشین را ایجاد کند.
چراغ دیواری فلزی
این نوع چراغها نیز که اغلب با آلیاژهایی همچون برنز، استیل، مس و یا پیوتر ساخته میشوند، انواع مختلفی دارند که میتوانید متناسب با نوع سبک دکوراسیون خانه خود یکی از آنها را انتخاب کنید.
آویز دیواری
این چراغها با منبع نور معلق درست شبیه آویزهای سقفی روی دیوار نصب میشوند و یک پایه ثابت دارند که روی آن قرار میگیرد. پایه روی دیوار نصب میشود و آویز هم روی آن قرار دارد که حرکت میکند. با حرکت آویزهای دیواری، نور و سایهها نیز در محیط حرکت میکنند.
وال واشر دیواری
این چراغها دارای قسمت پخشکننده نور هستند که آن را به سمت بالا یا پایین (و یا هر دو سمت) میتاباند. در واقع وال واشرها بیشتر برای پخش نور بر روی دیوار کاربرد دارند و نمای فوقالعاده زیبایی را ایجاد میکنند.
نورپردازی دیوار باغ
شاید فکر کنید نورپردازی روی دیوارها فقط مخصوص اتاقها و فضای داخل خانه است. در حالی که میتوانید برای تراسها، بالکنهای یا مسیرهای باغ نیز از چراغهای دیواری استفاده کنید. البته برای این قسمت از خانه باید از چراغهای ضد آب استفاده کنید.
در آخر
نورپردازی دیوارها بیشتر از اینکه برای تأمین نور انجام شود، برای زیبایی خانه پیشنهاد میشود. همچنین شما میتوانید برای مجزا کردن دو قسمت از خانه از نورپردازی دیوار استفاده کنید. در اینجا به نکاتی که برای زیباتر شدن خانه با نصب چراغهای دیواری نیاز دارید، پرداختیم. امیدواریم آنچه گفته شد برایتان کاربردی و مفید باشد.